Welke advocaat bel je bij een inval van BSA | The Software Alliance?

Stel er wordt aangebeld en er blijkt een deurwaarder voor de deur te staan. Die komt geen dagvaarding brengen maar vraagt vriendelijk doch dringend om toegang tot het pand en de IT-systemen van je bedrijf. Hij wordt dan ook vergezeld door enkele IT-specialisten.

Uit een beschikking blijkt dat de BSA | The Software Alliance, verlof heeft gekregen van de rechter om bewijsbeslag te leggen. De reden is dat de bewuste onderneming er van wordt verdacht software in gebruik te hebben, waarvoor het niet over de juiste licenties beschikt.

Het is niet een casus waar een ondernemer dagelijks mee te maken heeft. Sterker nog, grote kans dat zij bij de bewuste onderneming nog nooit van BSA | The Software Alliance heeft gehoord. Er is vermoedelijk ook een reƫle kans dat wanneer er een willekeurige advocaat wordt gebeld, die ook nog nooit heeft gehoord van die partij. Laat staan dat die begrijpt hoe zij te werk gaan.

De vraag is dus welke advocaat de onderneming het beste kan inschakelen. Natuurlijk kan er met Google worden gezocht naar “bsa inval” en dan komen er meteen een paar mooie blogs te voorschijn van advocatenkantoren. Alle drie de bewuste kantoren zitten in het zuiden van het land. Een onderneming die juist in het noorden zit, zal mogelijk liever een advocaat inschakelen die dichterbij is gevestigd en zo nodig direct ter plaatse kan komen.

Het feit dat een advocatenkantoor aandacht aan een bepaalde situatie of soort casus besteedt is natuurlijk een duidelijke indicator dat men deskundig is op dat vlak. Een rechtzoekende is zelf echter geen specialist in het vinden van een advocaat die een goede match is. Het beoordelen van de specifieke deskundigheid van een advocaat zal veelal zelfs een nog grotere uitdaging zijn.

De vraag welke advocaat het beste kan worden gebeld bij een inval van BSA | The Software Alliance is daarom in deze blog niet te beantwoorden. De kantoren van de drie blogs waarnaar toe wordt gelinkt kunnen vermoedelijk wel met een gerust hart worden gebeld. Alleen voor wie een advocaat zoekt die meer noordelijk gevestigd is, moet ik dat antwoord vooralsnog schuldig blijven.