Mimecast is de favoriete e-mailprovider van grote advocatenkantoren

Bij kleine tot middelgrote advocatenkantoren zijn het Basenet, dat software voor advocaten maakt en Microsoft Outlook 365 door wie de meeste van hen hun e-mailverkeer laten afhandelen. Opvallend is echter dat bij grote kantoren het Mimecast is dat het vaakst wordt gebruikt als e-mailprovider.

Bij advocatenkantoren tot 50 medewerkers is Microsoft Outlook 365 in alle gevallen de meest gebruikte e-mailprovider, terwijl het Basenet is dat altijd op de tweede plaats staat. Dat geldt voor eenmanskantoren, kantoren met twee advocaten, kantoren van 3 t/m 5 medewerkers, 6 t/m 19 advocaten en 20 t/m 49 advocaten.

Het aandeel van andere e-mailproviders nauwelijks significant te noemen tegenover de twee partijen, die steevast de eerste en tweede plaats bezetten. De enige partij die enigszins in de buurt komt is e-mail securitybedrijf N-Able. Dat laat zich eenvoudig verklaren doordat het het van oorsprong Nederlandse SpamExperts in 2017 heeft overgenomen.

Wanneer er echter wordt gekeken naar advocatenkantoren met tenminste 50 advocaten dan is de meest gebruikte e-mailprovider Mimecast. Dat met nipt één kantoor méér dan Microsoft Outlook 365 in de grootste categorie een opvallende verschijning. Door kantoren met een kleinere omvang wordt Mimecast nauwelijks gebruikt.

Om precies te zijn wordt Mimecast gebruikt door 9 eenmanskantoren, 6 kantoren waarbij twee advocaten werkzaam zijn, 7 kantoren met 6 t/m 19 advocaten en 4 kantoren met 20 t/m 49 advocaten. Dat terwijl er maar liefst 14 kantoren zijn met meer dan 50 advocaten die Mimecast als e-mailprovider gebruiken.

Om de tweedeling in de advocatuur nóg zichtbaarder te maken, valt het op dat in de categorie grootste kantoren, Basenet door geen enkel kantoor als e-mailprovider wordt gebruikt, terwijl Microsoft Outlook 365 dat in alle andere categorieën de nummer één is, in deze categorie de nummer twee gebruikte e-mailprovider is.

Wie zelf nieuwsgierig is naar welke e-mailproviders door advocatenkantoren in Nederland worden gebruikt kan in dit document grasduinen (pdf). De inhoud zelfs is enigszins technisch, in het document zijn van elke categorie de (maximaal) 15 meest gevonden hostnames van de gebruikte e-mailproviders en daarbij het aantal advocatenkantoren te vinden.