Top 10 grotere advocatenkantoren naar inschrijfduur op het tableau

Er is volgens de Rijksbegroting dit jaar maar liefst 549 miljoen euro beschikbaar voor opdrachten aan advocaten die op basis van toevoeging werken. Dat is alleen maar het bedrag dat door de overheid zal worden gegireerd naar sociaal advocaten. Samen met de bedragen die rechtzoekenden (en andere financiers) betalen aan commerciële advocaten zal de totale omzet van de advocatuur daar een veelvoud van zijn.

Hoe merkwaardig is het feit dan wel niet dat er geen initiatieven bestaan waar op basis van objectieve criteria een advocatenkantoor kan worden gevonden dat goed bij de rechtzoekende past. De rechtzoekende is – zelfs als die niet zelf hoeft te betalen – de decision-maker wanneer het gaat om de keuze voor een advocaat.

Natuurlijk zijn er legio websites die een rechtzoekende aan een advocaat trachten te koppelen, maar daarbij is de keuze beperkt tot advocaten die een contractuele relatie met het bewuste platform hebben. Niet het empoweren van de rechtszoekenden maar het genereren van leads voor de aangesloten advocatenkantoren staat centraal.

Advocaten zijn niet bepaald de meest benaderbare professionals en het informeren over het aanbod, de mogelijkheden van bepaalde advocaten en in voorkomende gevallen het bieden van eerstelijns juridisch advies heeft absoluut waarde voor rechtzoekenden.

Een rechtzoekende die zoekt naar een advocaat die perfect aansluit op de eigen behoefte, bijvoorbeeld qua specifieke expertise en ervaring en een bepaalde afstand tot de eigen plaats woon- of vestigingsplaats, dat is er nu niet. Het doet mij denken aan de situatie met vergelijkingssites voor hostingbedrijven in 2005.

De vergelijkers werden gedomineerd met aanbod waarbij elk bedrijf wel een pakket had dat voor 1 cent af te nemen was. In de meeste gevallen was dat echter niet zo, of alleen voor de eerste maand, terwijl er wel een contract van 12 maanden moest worden aangegaan. Alles om maar op het netvlies van hostingzoekenden te komen. Helaas was het maken van een goed geïnformeerde keuze voor hostingzoekenden er daarmee niet bij.

Daarom in dit artikel een tweetal lijsten met een top 10 van advocatenkantoren, waarbij tenminste tien advocaten werkzaam zijn, gerangschikt naar de gemiddelde duur dat de advocaten daar op het tableau staan ingeschreven. Het praktische nut hiervan is natuurlijk (nog) maar zeer beperkt. Het is daarom vooral bedoelt als voorbeeld van objectieve informatie die rechtzoekenden als decision-maker kunnen gebruiken bij de keuze voor een advocatenkantoor.

Oudste kantoren
1. BOLT Advocaten 27 jaar, 8 maanden en 1 week
2. Brunet Advocaten 24 jaar, 7 maanden en 3 weken
3. Daniels Huisman Advocaten 22 jaar, 3 maanden en 1 week
4. Legaltree 22 jaar, 4 weken en 2 dagen
5. Bax advocaten belastingkundigen 20 jaar, 9 maanden en 20 uur
6. Borsboom & Hamm N.V. 20 jaar, 8 maanden en 3 weken
7. Van Zijl Advocaten 20 jaar, 1 maand en 3 weken
8. TRC advocaten 19 jaar, 11 maanden en 2 weken
9. Rozemond Advocaten 19 jaar, 9 maanden en 2 weken
10. Hoens & Souren Advocaten 19 jaar, 6 maanden en 3 weken

Jongste kantoren
1. Luns Van der Velden Advocaten 4 jaar, 4 maanden en 3 dagen
2. De Roos Advocaten en Notariaat Coöperatief U.A. 5 jaar, 7 maanden en 4 weken
3. Vriman M&A Lawyers 6 jaar, 2 maanden en 2 weken
4. de Breij 6 jaar, 3 maanden en 4 weken
5. Vijverberg Advocaten B.V. 6 jaar, 9 maanden en 1 week
6. De Brauw Blackstone Westbroek N.V. 7 jaar, 2 maanden en 3 weken
7. De Bont Advocaten 7 jaar, 4 maanden en 1 week
8. Cleerdin & Hamer 7 jaar, 4 maanden en 1 week
9. Maverick Advocaten N.V. 7 jaar, 4 maanden en 4 weken
10. Everaert Advocaten 7 jaar, 7 maanden en 3 dagen