Rechterlijke uitspraken en wetgeving gratis af te halen

Uitspraken van de rechter en wetgeving van zowel decentrale overheden als de rijksoverheid, die zijn vrij beschikbaar voor een ieder die daar interesse in heeft. De achterliggende databases van de websites lokaleregelgeving.overheid.nl, wetten.overheid.nl en uitspraken.rechtspraak zijn integraal beschikbaar.

De relevantie van deze feiten is voor een jurist in beginsel nihil. Toch is het een belangrijk om dat te benoemen. Het biedt namelijk wel de kans om hier zelf iets op basis van te laten ontwikkelen. Het kan namelijk zijn dat er iets in deze databases staat dat bijzondere relevantie heeft voor de eigen werkzaamheden of de eigen organisatie.

Niet heel erg geliefd bij overheden en thans ook bij rechters, zijn gemachtigden die no cure, no pay, WOZ-beschikkingen van gemeenten aanvechten. Een dergelijke organisatie zou er bijvoorbeeld belang bij kunnen hebben om snel van elke gemeente de verordeningen en andere regelgeving die van belang zijn te kunnen vinden.

Natuurlijk kan er ook via lokaleregelgeving.overheid.nl handmatig naar worden gezocht, maar door dat slim te automatiseren kan er op dat vlak een hoop tijd worden bespaard. De kans is groot dat dit soort bureau’s ook dat deel van hun werk geautomatiseerd hebben, zoals welke afwijkingen er zijn ten aanzien van de modelverordening onroerendezaakbelastingen.

Zelf iets ontwikkelen op basis van de databases die de overheid beschikbaar stelt vergt een investering. Dat zal niet interessant zijn voor elke organisatie maar het kan wel veel tijd schelen. Die tijd kan dan weer aan andere zaken worden besteed, die lucratiever zijn dan het zoeken naar juridische informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *