Het vinden van juridische informatie

Het vinden van juridische informatie is een belangrijk onderdeel van het juridische werk. Er zijn prachtige tools om de juridische informatie te vinden. De opkomst van kunstmatige intelligentie zal dat zelfs nog makkelijker maken. Zelfs wie toegang tot elk denkbare hulpmiddel heeft, zal zich geconfronteerd zien met een informatiebehoefte die (nog) niet vervult is.

In Nederland mogen wij ons als juristen rijk rekenen als het gaat om de functionaliteit van door de overheid beschikbaar gestelde diensten. Een kleine vergelijking tussen de functionaliteit op het gebied van twee belangrijke rechtsbronnen, uitspraken van de rechter en wetgeving ion Nederland en Duitsland maakt dit goed inzichtelijk.

Wie in Nederland zoekt naar wetgeving kan zijn hart ophalen op wetten.overheid.nl. Er is een uitstekend functionerende zoekfunctionaliteit. Wie een wet raadpleegt kan daarna doorklikken naar de wetsgeschiedenis, verschillende (historische) versies van wetsartikelen vergelijken, doorklikken naar gerelateerde en afgeleide regelingen en zo zijn er nog tal van functionaliteiten die het werk van een jurist eenvoudiger maken.

Een jurist in Duitsland kan voor het vinden van federale wetgeving terecht op de website Gesetze im Internet. Daar is de laatste versie van alle geconsolideerde wetgeving te vinden, er is een basale zoekfunctionaliteit beschikbaar en van de wetten zelf is enkel de tekst beschikbaar. De beschikbare functionaliteit is minimaal.

Ook wanneer er gekeken wordt naar uitspraken van rechters, dan is er ook een duidelijk verschil tussen uitspraken.rechtspraak.nl en rechtsprechung-im-internet.de. De verschillen zijn echter wel minder groot, maar de Nederlandse website is wel veel gebruiksvriendelijker. Het is in Duitsland bijvoorbeeld zelfs niet (eenvoudig) mogelijk om een link naar een gevonden uitspraak te genereren.

Het vinden van juridische informatie kan uitdagend zijn. Dat is helemaal het geval wanneer het gaat om het vinden van juridische informatie uit rechtsbronnen die men nog niet kent of niet regelmatig raadpleegt. Dat maakt het een onvoorstelbaar leuk onderwerp om op deze website over te schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *