Duitse geconsolideerde wetgeving plus alle wijzigingen sinds 2006

Wie zoekt naar Duitse wetgeving kan terecht op Gesetze im Internet. Daar is de laatste geconsolideerde versie van Duitse (federale) wetten te vinden. Helaas is daar enkel de laatste versie te vinden. Historische versies en wijzigingen, zoals wel op wetten.overheid.nl te vinden zijn, die ontbreken.

Er is echter ook een particulier initiatief in Duitsland dat luistert naar de naam Buzer.de. Op deze website is de Duitse wetgeving ook te vinden. Bijzonder aan deze website is, dat alle wetten op deze website dagelijks handmatig worden geconsolideerd.

Dat betekent letterlijk dat de initiatiefnemer dagelijks in het Duitse Staatsblad (Bundesgesetzblatt) kijkt naar publicaties van nieuwe wetgeving en deze vervolgens in de geconsolideerde versies die op de website staan gepubliceerd verwerkt.

Nu is het wel enigszins spannend om op een particulier initiatief te vertrouwen, als het gaat om de consolidatie van wetgeving. Overheden en grote uitgeverijen hebben immers allerlei systemen om de kwaliteit te waarborgen, die vaak ook weer extern geaudit en gecertificeerd worden.

Wat voor vertrouwen zorgt is dat de website ook een pagina heeft ingericht, die gaat over de kwaliteit van de consolidatie. Daarop wordt gepubliceerd welke afwijkingen er zijn geconstateerd in vergelijking tot de officiƫle publicaties. Interessant is dat op de pagina ook de consolidatie op Gesetze in Internet wordt gemonitord.

Zo blijkt dat er tot zover in die laatste 989 fouten zijn hersteld, tegenover 290 in Buzer.de. Het consolideren van officiƫle publicaties van wetgeving blijft natuurlijk mensenwerk. Het is daarom misschien ook bij uitstek iets om in de toekomst aan kunstmatige intelligentie over te laten of door te laten controleren.

Hoe dan ook juristen die op zoek zijn naar Duitse wetgeving (en de historische versies daarvan) kunnen hun hart ophalen op Buzer.de. De website is gratis te gebruiken en het is – na registratie – ook mogelijk om een e-mail notificatie te ontvangen na wijzigingen van (onderdelen van) wetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *